De verwilderde duif is meestal een stadsduif of postduif. Beide stammen af van de rotsduif. Deze duif kleurt lichtgrijs met een donkergrijze kop. Zijn hals is aan de zijkant glanzend groen of paars. De vleugels heeft twee donkere vleugelstrepen. Als hij vliegt zie je dat de donkergrijze staart een zwarte band heeft. Ook de witte onderkant van de vleugel valt dan op. Hij wordt zo’n 32 centimeter groot. De stadsduif is een wilde vogel die je voornamelijk rond stations, op stadspleinen en op verlaten stedelijke gebouwen vindt. Hij legt twee tot drie nestjes per jaar met twee eieren. De postduif zie je voornamelijk in de kooi bij de duivenmelker die er wedstrijden mee vliegt. De (meestal jonge) duif die niet terugkeert bij zijn baasje verwildert en komt in stad of dorp te leven. Deze komt niet tot broeden in de vrije natuur.
WAAROM BEHEER NODIG IS
Verwilderde duiven veroorzaken landbouwschade aan grasland en akkerbouwgewassen. De uitwerpselen, veren, kadavers, nestmateriaal en ziektekiemen brengen daarnaast hygiënerisico’s met zich mee.
HOE VOORKOM JE SCHADE
Agrariërs kunnen middelen als vogelverschrikkers, vlaggen, ballonnen, flitsmolens, nabootsing roofvogel, knalapparatuur, vogelafweerpistool, stokken met linten, afdeknetten en schriklint/koord inzetten om de vogels te verjagen. Kijk voor meer informatie naar de preventiekit duiven van het Faunafonds, onderdeel van Bij12.
Bewoners die overlast hebben van duiven, bijvoorbeeld rond de woning, kunnen het beste de vogels niet voeren, afval verwijderen en draden spannen of anti-nestelprikkers plaatsen.
WANNEER PREVENTIE NIET HELPT
De verwilderde duif mag niet zomaar worden gevangen of gedood. Hiervoor is een opdracht nodig - op dit moment is er in Noord-Holland geen opdracht uitgegeven. Als er toch bestrijding nodig is kunt u een ontheffing aanvragen bij de Omgevingsdienst Noord-Holland.
HET WETEN WAARD
MEER WETEN